ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ, ФЕТБЪРНЪРИ

Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

Къде отиват мазнините, когато отслабваме

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Много голяма част доктори, диетолози и лични треньори вярват, че когато горите мазнини по време на тренировка, те служат за гориво за производство на енергия или топлина.
Някой смятат, че те биват изхвърляни чрез урината или екскрементите, докато други мислят, че мазнините се превръщат в мускул.

Всички тези идеи/разбирания са в известна степен неправилни, според Рубен Меерман (физик) и Андрю Браун (биохимик), специализирал в областта на липидите, които казват, че има учудващо невежество и объркване относно метаболичния процес при загубата на тегло.

Къде отиват мазнините, когато сваляте килограми?

Техните изчисления, които показват къде наистина отиват мазнините, когато отслабвате, наскоро бяха публикувани в  списание BMJ. Както Medical News Today поясняват:

„Излишните приемани въглехидрати и протеини се превръщат в един вид мазнини, наречени триглицериди. Когато хората се опитват да намалят теглото си, те се опитват да обменят тези триглицериди, докато запазват тяхното тегло, не съдържащо мазнини, непокътнато.

Триглицеридите се състоят от 3 вида атоми: въглерод, водород и кислород. Молекулите триглицериди могат да бъдат разбити само с освобождаване на тези атоми чрез процес известен, като окисляване.

Учените са проследили пътя на тези атоми, когато напускат  тялото. Те открили, че когато се окисляват 10 кг. мазнини, 8,4 кг се преобразуват и отделят като въглероден диоксид (СО2) чрез белите дробове и 1,6 кг. се превръщат във вода (Н2О).

За да бъдат окислени 10 кг. мазнини от човешкото тяло, учените са изчислили, че трябва да се вдиша 29 кг. кислород. Окисляването тогава води до общо 28 кг. СО2 и 11 кг. Н2О.”

Учените отбелязват, че това не е нещо ново за науката, по-скоро процеса е бил неразбран. Уравнението е свързано с отделяне на енергия, просто процеса не е толкова пряк, колкото някой може да си помисли. Според закона за запазване на масата, всъщност, е доста трудно материята да се превърне в енергия.

Както The Atlantic отбелязва: Ако можеше да превърнете мастните запаси директно в енергия, щяхте да  се взривите в един славен, катастрофален спектакъл…”  Според техните изчисления, вие на практика издишате 84% от изгубените си мазнини, останалите 16% се трансформират във вода, която се отделя чрез потта и урината.

Авторите смятат, че ако заместите 1 час седене на дивана с 1 час умерени упражнения, това ще доведе до увеличаване на честотата на дишането – вашият метаболизъм ще се повиши 7 пъти. Въпреки това, те отбелязват, можете лесно да възпрепятствате всяко потенциално намаляване на теглото, като ядете твърде много храна, и аз подчертавам, чрез ядене на неподходящ вид храна.

Вашият избор на храна е от голямо значение

Важно е да се отчете, че повечето хора, които се борят с наднорменото тегло, имат някаква степен на резистентност на нивата на инсулин и лептин.
Лептинът е хормон, който помага за регулирането на апетита. Когато нивото на лептин се покачи, то сигнализира тялото ви, че сте сит, така че да спрете да се храните.

Когато придобиете резистентност към ефекта на лептина, вие в крайна сметка преяждате, тъй като вашето тяло постепенно губи способността си да „чува” сигналите, които лептинът  му изпраща. Изследването на д-р Ричард Джонсън ясно показва как рафинираната захар (по-специално обработената фруктоза) е изключително ефективна в причиняването на резистентност към лептина. Фруктозата също така блокира изгарянето на мазнини.

На практика, ако  вие сте резистентни към инсулин или лептин, докато консумирате фруктоза и зърнени храни, вие програмирате тялото си да създава и трупа мазнини. Това е и една от основните причини, поради които, ако сте с наднормено тегло, следва да ограничите консумацията на фруктоза общо до около 15-25 гр. на ден.

Това означава заместване на повечето от преработените храни с необработени храни и избягване на всякакви подсладени напитки. Чистата питейна вода е единственият вид течност, от която тялото ви наистина се нуждае.

Ако сте инсулин/лептин резистентни и/или с наднормено тегло, може да увеличите значително потенциала на организма си да изгаря мазнини чрез периодично гладуване, тъй като то помага на тялото ви да използва мазнини за основен източник на енергия, вместо захар. Това е най-ефективният начин, който знам, за да се изхвърлят нежеланите мазнини и да се елиминира глада за захар.

Правенето на упражнения на гладно (като първото нещо, което правите сутрин), ще ви даде още един тласък. Един прост начин за периодично гладуване е да пропуснете закуската или вечерята. Поддържайте този дневен хранителен режим, докато нивото на резистентност на инсулин/лептин се подобри (теглото, кръвно налягане, ниво на холестерол или диабет се нормализират). След това го правете толкова често, колкото имате нужда, за да поддържате здравословното си състояние.

Бели или кафяви мазнини

Докато сме на темата за мазнините, струва си да се отбележи, че има различни видове мастни клетки в нашето тялото и от метаболитна гледна точка, те реагират по различен начин. Те дори изглежда, че имат различни биологични функции. Това не е разглеждано в това изследване, но най-вероятно също играе роля в глобалната картина. В продължение на години учените изучавали т.нар. „кафяви мазнини” – вид мазнини, които генерират топлина при изгарянето на енергия, вместо да се трупат. Така наречените „бели мазнини” са вид, които предимно се трупат и понеже трудно изгарят, те са склонни да причиняват затлъстяване. Проучванията са показали, че определени групи хора са склонни да имат повече кафяви мазнини от други и изглежда, че има пряка връзка между активизирането на кафявите мазнини и метаболитните измервания на доброто здраве.

Например:

  • Слабите хора имат повече кафяви мазнини, отколкото пълните
  • Младите хора имат повече кафяви мазнини, отколкото възрастните
  • Хората с нормални нива на кръвна захар имат повече кафяви мазнини от тези с високо кръвно налягане

Как да трансформирате белите мазнини в по-здравословните кафяви мазнини

Новородените са снабдени с кафява мастна тъкан, за да запазят топлината, но повечето от тези мазнини се губят при достигане на зряла възраст. Все пак, въпреки, че имате доста по-малко от нея като възрастни, учените са установили, че може да активирате кафявата мастна тъкан, която все още присъства в тялото ви, чрез излагане на ниски температури. Това кара тялото ви да гори повече калории, за да се стопли, а и има доказателства, които сочат, че терапията с лед може да помогне за повишаване на загубата на тегло. Изследванията при животните показват, също, че те превръщат белите мастни клетки в кафяви просто чрез упражнения.

Проучването, публикувано в списанието Disease Models and Mechanism, установи, че чрез упражнения мускулите на животните освобождават ензим, наречен ирисин, който подпомага превръщането на бели мастни клетки в кафяви. Предварителните проучвания, представени на годишната среща на Американската Асоциация на болните от диабет през 2013 г., показват, че това важи и за хората. Сред мъжете, ползите са били открити след 12 седмици упражнения на велоергометър. Един от изследователите, кандидат на науките в Joslin Diabetes Center, казва:

„Нашите резултати показват, че упражненията не само имат благоприятен ефект върху мускулите, това се отразява и на мазнините… Ясно е, че когато се тренира, мазнините стават по-кафяви и по-метаболично активни. Ние мислим, че съществуват фактори, които биват освободени в  кръвния поток от по-здравословните мазнини, които работят по здравите тъкани”.

Както може да видите, човешкият метаболизъм е изключително сложен. От една страна, физическите упражнения помагат за преобразуването на белите мастни клетки в по-здравословни, топлоотдаващи и по-метаболитно активни кафяви мастни клетки. Тренировките също увеличават оксидирането на мазнините, които напускат вашето тяло чрез дробовете под формата на въглероден диоксид и чрез вашите телесни течности, под формата на вода. Това, което не е толкова сложно, обаче е как да се оптимизира метаболизма, дори и ако не разбирате точните механизми на въздействие. Следвайки простите съвети, описани по-долу, ще се катализира способността на вашето тяло да достигнете вашето идеално тегло и слабост.

Вашето тегло се отразява на начин ви на живот

Само приемът на по-малко калории и повече физически упражнения обикновено не работи много добре, като причината за това е, че не всички калории са еднакви. Както бе споменато, обработената фруктоза в частност предизвиква резистентност към лептин много по-ефективно, отколкото към други захари, като за рафинираната захар остава второто място. Глюкозата също не е толкова вредна. Фруктозата също блокира изгарянето на мазнини. Така че, вместо да се фокусирате в броя на калориите, трябва да се насочите към качеството на храната, която ядете и да избягвате химичните излагания. Химикалите, причиняващи ендокринни смущения като BPA (бисфенол А) и фталати например, могат да причинят или задълбочат увеличаването на теглото. По-долу ще видите кратък списък на проактивни, лесни за запомняне насоки, които може да използвате за подобряване на вашето здраве, хранене и телесно тегло.

  • Тренирайте редовно и бъдете активни през целия ден: Правете високо интензивни фитнес упражнения, за да изгорите мазнините и да увеличите мускулната си маса (естествено изгаряне на мазнини). Също така, стремете се да седите малко (много малко – в идеалния случай, не повече от 3 часа на ден) и вървете от 7000 до 10000 стъпки на ден като допълнение към всекидневната тренировъчна програма.
  • Обмислете периодичното гладуване: ако сте инсулин/лептин резистентни и/или с наднормено тегло, ускорете потенциала за изгаряне на мазнини чрез периодично гладуване. Това е още един от най-силните подходи за обратна инсулинова резистентност. Необходимо е само докато инсулиновата резистентност се подобри.
  • Купувайте истинска храна, за предпочитане да е биологично чиста и местно производство и гответе от нулата. Отказвайки се от преработената храна, автоматично ще намалите консумацията на захар, което е основната причина за инсулиновата резистентност и трупането на килограми. Ако купувате биологични продукти, вие ще намалите и приема на пестициди и генномодифицирани съставки, а и избягвайки преработените храни, автоматично избягвате и консумацията на изкуствени подсладители и вредните преработени мазнини като транс-мазнините и растителните мазнини (като фъстъчено, царевично и соево олио), последните, от които се разграждат до елементи, в резултат на оксидиране при нагряване, които може да са по-вредни и от транс-мазнините.
    Или, иначе казано, повечето хора се нуждаят от 50-85% здравословни мазнини за оптимално здраве. Източници на полезни мазнини, които да добавите към вашата диета са авокадото, масло, направено от органично мляко, органично кисело мляко, кокосов орех и кокосово масло, сурови ядкови млека, сурови ядки и семена и за тези, които ядат месо – месо от хранени с трева животни. Избирайте месо от хранено с трева животно, за да избегнете генномодифицирани съставки, пестициди, хормони, антибиотици и други лекарства, подпомагащи растежа.
  • Избирайте стъклени опаковки и кутии за съхранение, за да избегнете химикали, увреждащи ендокринната система.