ЗДРАВЕ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Хранителна добавка РУТИН за по-здрави кости

Rutin benefits

RUTINТУК

Rutin benefits

Притеснявате ли се за здравината на костите си? И търсите ли алтернатива на диета, съдържаща още повече калций?
Френско проучване предполага, че добавките с РУТИН могат да помогнат. РУТИН е гликозиден аналог на кверцетин. Съединението се намира в обикновени храни като чай, цитрусови плодове и зеленчуци, както и в добавки като гинко и пикногенол. РУТИН е един от най-често срещаните феноли в нашата диета. Изследователите и медицината отдавна знаят, че лукът е зеленчукът, който има най-голям ефект на укрепване на костната маса [Nature. 1999 Sep 23;401(6751):343-4]. Килограм лук съдържа 200-600 mg кверцетин и голяма част от него е под формата на РУТИН. Изследователите са тествали това съединение върху плъхове.

Рутин - химическа формула

Изследователите спрели производството на тестостерон при мъжки плъхове, и заедно с това производството на естрадиол [OVX] и в резултат костната маса и здравината на костите на плъховете намалява. Изследователите често използват OVX (животни със спряно производство на естрадиол) плъхове като модел за възрастни хора с остеопороза. В контролната група производството на хормони на плъховете остава непокътнато. [SH] На някои от плъховете от групата OVX се дава фураж, към който са добавени 2500 mg РУТИН на килограм [OVX + R]

Резултати

След 90 дни общата костна маса [T-BMD] е намаляла в групата на OVX, докато намаляването е по-малко в групата на OVX + R. При плъховете OVX количеството калций в урината [CaU] се е увеличило, вероятно в резултат на разлагане на костната тъкан. Това увеличение беше по-малко при плъховете OVX+R. И накрая, изследователите откриха по-малко дезоксиприйдинолин [DPD] в урината на плъховете OVX + R, отколкото в урината на животните с OVX.
DPD е маркер за разпадане на костите.

Хранителна добавка РУТИН за по-здрави кости 1
Хранителна добавка РУТИН за по-здрави кости 3

Хранителна добавка РУТИН за по-здрави кости 4

Механизъм

Изследователите подозират, че един от механизмите, чрез който РУТИН действа, е чрез остеокалцин.
Остеокалцин е хормон, който активира скелет-изграждащите клетки – остеобласти. Произвежда се от остеобласти. Колкото повече остеокалцин има в тялото ви, толкова повече костна тъкан произвеждате. Остеокалцин има и други интересни ефекти, но за тях ще ви разкажем друг път.

Дозиране

Ако преобразувате дозите, дадени на плъховете, в дози, подходящи за хора, получавате 16 mg РУТИН на килограм телесно тегло на ден. Ако се придържате към консервативна оценка, тогава излизате с 10 mg рутин на килограм телесно тегло на ден. Това е изпълнимо. Повечето добавки с рутин съдържат около 500 mg на таблетка.

Source:
J Bone Miner Res. 2000 Nov;15(11):2251-8.