ЗА ЖЕНИ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Хормонален фактор в пчелното млечице поддържа кожата млада

Хормонален фактор в пчелното млечице поддържа кожата млада

Хормоналните фактори играят роля при стареенето на кожата. Кожата на жените след менопауза може да остарява по-бързо поради бързото намаляване на концентрацията на естрадиол в кръвта. Употребата на пчелно млечице може да даде надежда за подържането на свежа и млада кожа, предполагат корейски изследователи въз основа на проведено от тях проучване върху животни.

Хормонален фактор в пчелното млечице поддържа кожата млада

Пчелно млечице играе роля на хормонален лубрикант

Пчелното млечице има ефект върху хормоните. Точно как става това не е известно, но активните вещества вероятно са мастни киселини като себацинова киселина [първата структурна формула, показана по-долу], 3.10-дихидроксидеканова киселина и преди всичко 10-хидрокси-2-деканова киселина [втора структурна формула, показана по-долу ].

Пчелно млечице като хормонален лубрикант 1

Пчелно млечице като хормонален лубрикант 2

Мастните киселини в пчелното млечице действат като вид хормонален лубрикант. Според проучване от 2010 г., публикувано в PloS, мастните киселини променят начина, по който естрадиолът взаимодейства със своя рецептор. [PLoS One. 2010 Dec 22; 5 (12): e15594.] Може просто да се случи, че същите мастни киселини могат да направят същото на рецепторите за други хормони – като андрогенния рецептор.

Проучване

През 2011 г. корейците публикуват резултатите от изследване, в което пчелното млечице забавя стареенето на кожата в резултат на излагане на UV светлина. [J Med Food. 2011 Sep; 14 (9): 899-906.]
В това проучване пчелното млечице стимулира производството на колаген в кожните клетки.

Посоченото тук изследване върху животни беше публикувано година по-късно и се основава на първата публикация на корейците. Те дали пчелно млечице на женски плъхове, на които преди това спрели производството на естрогени – 10 g / kg прясно пчелно млечице. Учените са използвали 2 вида пчелно млечице: един от Pocheon [OP] и един от Cheorwon [OC] в Корея. Анализите показват, че и в двата продукта 10-хидрокси-2-деленовата киселина [10H2DA] е мастната киселина, присъстваща в най-големи количества.

Пчелно млечице като хормонален лубрикант 3

В 2 други групи плъхове получават храна, която не съдържа пчелно млечице. Едната група все още е способна да произвежда естрадиол [SHAM], а другата не [OVX].

Резултати

Изследователите забелязват, че добавките предотвратяват намаляване на количеството протеин и колаген в кожата в резултат на по-ниските нива на естрадиол. И това е така, защото пчелното млечице дава възможност на плъховете да продължат да произвеждат про-колаген тип-1, въпреки липсата на естрадиол.

Пчелно млечице като хормонален лубрикант 4

Когато корейците потърсили  литературата за други изследвания, в които мастните киселини в пчелното млечице засилват производството на колаген, те се натъкнали на in vitro изследвания, проведени в Япония. [Biosci Biotechnol Biochem. 2004 април; 68 (4): 767-73.]
Изследванията там показват, че 10-хидрокси-2-деленоновата киселина стимулира производството на колаген чрез получаване на клетки за производство на по-трансформиращ растежен фактор-бета 1 [TGF-beta-1].

Дозировка при хората

В съответствие с дозата, която корейците използват за плъховете си, по груба оценка за възрастен човек би била 6-8 гр. пчелно млечице на ден.

Изследователите били финансирани от корейското правителство – а не от индустрията за добавки.

Source:
J Med Food. 2012 Jun;15(6):568-75.