ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Гравиола срещу рак – 10 000 пъти по-силно от химиотерапията

ГРАВИОЛА (Graviola) срещу рак

Растението е 10 000 пъти по-ефективно от фармацефтичните лекарства.

Гравиола – най-силният антиканцероген, познат досега.

Екстракт от гравиола срещу рак

Гравиола (Graviola)

Гравиолата се използва срещу рак

Представете си, че някой ви разкаже, че е получил от лекарите рецепта срещу рак на дебелото черво и на него е написано: екстракт от гравиола. Разбира се, че няма да му повярвате, защото от конвенционалната медицина това не може да се очаква.
Но би трябвало, защото проучването, което бе проведено 1996 г. доказва, че една от съставките на гравиолата (Annona muricata) е по-ефективна 10 000 пъти от фармацевтичните лекарства!

Проучването е проведено със семена от гравиола, като с фракциониране са получени 5 съединения, от които cis-annonacin, което има селективна цитотоксична активност на карциномните клетки на дебелото черво и дори е 10 000 пъти по-силно от фармацевтичното лекарство adriamycin.
Adriamycin е търговско име на Doksorubucin и е известен с прякора “червените дяволи”, заради яркият червен цвят и страшните странични ефекти, които включват и животозастрашаващи и дори фатални последици, като увреждане на сърдечно-съдовата система. Липсата на “селективна цитотоксичност” – способността да се унищожат само раковите клетки, но не и здравите – е това, което прави лекарството adriamycin толкова опасно. Въпреки това, то е първият избор за лечение на различни видове рак почти вече половин век.

Проучването показва 10 000 пъти по-голяма ефективност на екстракт от гравиола от обичайните фармацевтични лекарства за рак.

След тези зашеметяващ резултати от 1996 г малко изследвания са направени за ефекта на гравиола срещу рака. Има проучване от 1999 г., което е показало ефективността на листата на гравиола срещу рака на простатата и панкреаса, както и друго от 2002 г., което показва антитуморна активност при рак на черния дроб, но нито едно от тези проучвания не беше така обещаващо, както това от 1996-та година.

Гравиола (Graviola)

През 2011 г. е публикувано проучване, което съобщава за перспективното изследване на влиянието на гравиола върху рака на гърдата. Изследователите открили, че екстракт от плода на гравиола потиска изражението на онкогените (гени, които причиняват рак). Онкоген известен като рецептор на епидермален растежен фактор (EGFR) обикновено е твърде изразен при рак на гърдата, а прекомерната експресия е свързана с лоша прогноза и устойчивостта на лекарствата, което я прави идеална цел за развитието на терапии.
В това проучване, мишки, които са получили 200 mg екстракт на гравиола на килограм храна в своята диета в продължение на пет седмици имали значително намаляване на протеиновата експресия при рак на гърдата.

Като цяло този плодов екстракт е в състояние да намали растежа на тумора с 32%, което означава, че може да има защитен ефект срещу EFRG при рак на гърдата.
В голяма степен липсват изследвания на животни или хора, за да се потвърди това проучване и ще живеем с надеждата, че те ще се осъществят.

До тогава ще вярваме в силата на природата, която е доказана. Например гравиола, което расте в Южна и Централна Америка е известно със своите лечебни свойства вече повече от 3000 години.

Традиционно, плодовете, листата, кората и корените са се използвали като успокоителни в народната медицина, а американските индиански лечители са го използвали за лечение на черния дроб, астма, сърдечни проблеми, артрит и за премахване паразити.

Използване на гравиолата

Днес гравиолата се използва и в Гвиана, където листата се използват като успокоително и като тоник за сърцето. Бразилците пият чай от гравиола, за да се отърват от проблемите с черния дроб, а масло от семената на гравиола се втриват в кожата при артрит. В Ямайка и в Западна Индия се ядат плодовете гравиола, за да се намали треската и за лечение на диария.

Тъй като някои от източниците посочват и някои възможни странични ефекти, ние сме длъжни да посочим обаче че те не са доказани с тестове върху хората, а са само възоснова на предположения. Странични явления са всъщност обичайни, като при някои лекарства, а именно, проучвания при животни показват, че тази билка има способността да намали кръвното налягане, така че при едновременно приемане на гравиола и хапчета за намаляване на кръвното налягане трябва да се консултирате с лекар. Също така по-големи количества може да предизвикат гадене. Възможно е коензим Q10 да неутрализира ефекта от гравиола.

Предполагаемата невротоксичност на гравиола произтича от предположението на френски учени, които са изучавали появата на голям брой случаи на заболяването Паркинсон (невронните дисфункция и дегенерация, която води до симптоми, които приличат на болестта на Паркинсон) в бедното население на Гваделупа. Тъй като те използват гравиола за храна и като лекарство се предполага, че това може да се дължи на консумация на тази билка, но това явление е сравнително ограничено.
Ботаникът Лесли Тейлър казва, че семената и корените съдържат алкалоиди, за които тестовете показаха, че са с невротоксични ефекти, така че е препоръчително да използвате листата.

Има повече от 2000 разновидности на тези растения в света, много от тях могат да осигурят допълнителни източници на полезни лекарства за човечеството. Надяваме се, че по-нататъшните изследвания ще позволят това растение да получи своето заслужено място в съвременната наука.