ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Екстракт от Златен корен (Rhodiola rosea)

Екстракт от ЗЛАТЕН КОРЕН (Rhodiola rosea)

Свойствата на Родиолата са познати на хората от дълбока древност. Като растение се открива предимно във високите планински зони в Централна Азия, Европа и Северна Америка, а до нас достигат сведения за употребата му от различни традиционни медицински школи. Всички те потвърждават свойствата на Златния корен да ободрява тялото, като гони умората.

Какво е Златен корен (Rhodiola rosea)?

Билката Rhodiola rosea е известна с много имена – Златен корен, Розов корен, Вейка на Аарон и други.

Причината за това е, че се среща по високите планински местности на 4 континента.

Растението е двусемеделно, от сем. Дебелецови. Расте на височини до 2 300 метра.

Обичайната височина на стръковете е 5 до 35 сантиметра, има наситеножълт цвят и силно олистено стебло.

Какво наричаме екстракт от Родиола розеа и какво е есенциално масло?

Златен корен (Rhodiola rosea)

Златен корен (Rhodiola rosea)

Както подсказва едно от имената на растението, корените са тази част, от която се правят екстрактите, макар да не липсват и екстракти с цветове.

Полезните съставки могат да бъдат извлечени в спиртни екстракти или сухи екстракти, както и в есенциални масла (само цветове).

Есенциалните масла се използват предимно дерматологично в козметиката, а спиртните и сухите екстракти – орално, като могат да бъдат намерени на пазара на хранителни добавки.

Какво съдържа екстрактът и есенциалното масло от Родиола розеа?

В есенциалното масло от цветовете на родиолата се съдържат 86 съставки, сред които най-изобилни са: монотерпенни хидрокарбони, монотерпенни алкохоли, правоверижни алифатни алкохоли.

Една от ключовите ароматни молекули е тази на гераниола. Други ароматни вещества са геранил формат, геранил ацетат, безил алкохол, фенилетил алкохол.

В екстракта (водно-алкохолен) са открити много и различни вещества – повече от 50.

По важни сред тях са: монотерпенни алкохоли и техните гликозиди, цианогенни гликозиди, фенилетаноиди, фелинпропаноиди, флавони, арил гликозиди, проантоцианидини, деривати на галиевата киселина и разбира се, росиридол.

Билката Златен корен съдържа редица уникални за нея вещества, както и някои идентифицирани и на други места, на които могат да бъдат отдадени ценните й ефекти.

Засега се смята, че активният клас вещества, уникален за родиола розеа е този на “розавините”. Тук преобладават полифенолите.

Розавините обхващат: роазвин, розарин, розин, салидрозид, Р-тирозол, родионизид, родиолин, розиридин.

Според наличните изследвания водеща роля в адаптогенните и тонични свойства се отдава на две вещества – родиолозид и тирозол, понеже са реализирали биологична активност, приложени самостоятелно.

При все това се наблюдава взаимоусилващ ефект, когато целият клас розавини се използва заедно.

Освен характерните активно розавини, в родиолата се съдържат и фенолни антиоксиданти – проантоцианидини, кварцетин, галиева киселина, хлорогенна киселина и кампферол.

Какво трябва да знаете за употребата на билката Златен корен?

Днес златният корен се използва по цял свят като билков тоник и адаптоген, заедно с други билки и гъби с подобни свойства: жен-шен, елеутерокок, мака, муира пуама, рейши.

Адаптогените са група билки и гъби, за които натуропатите, практикуващи холистична медицина казват, че гонят умората, като подобряват състоянието на телесната хомеостаза.

Класическата медицина и фармацията не успяват да дадат точно определение за това какво е “адаптоген” и какви свойства следва да притежава дадено растение, за да бъде класифицирано като такова.

Това недоразумение между класическа и холистична медицина тепърва ще бъде разрешавано с помощта на проучвания.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи екстрактът от Родиола розеа?

Златният корен е използван традиционно в билколечението на Северна Европа – Исландия, Норвегия, Швеция, Русия и други европейски страни като средство за “тонизиране”, което се бори с появата на умора, за предотвратяване и облекчаване на боледуване от общ характер (настинки/грип), предпазване от инфекции и като сексуален стимулант.

Руски учени в бившия СССР класифицират родиолата като “адаптоген” за пръв път, с обяснението, че екстрактът от растението подпомага тялото да се адаптира към промени в средата на живот – студ, жега, инфекции, физически стрес, надморски височини.

В китайската народна медицина златният корен се е използвал и все още се използва като алтернатива на жен-шена.

Това подтиква много производители и търговци на билкови добавки да я маркетират като “новия жен-шен” в САЩ, ЕС и в Азия.

На билката се придават следните свойства:

 • борба с умората;
 • подобряване на менталните функции;
 • общо подобряване на здравето;
 • сексуален стимулант и при двата пола;
 • подпомага физическите и спортните изпълнения.

Не всичко от гореописаното обаче е потвърдено с изследвания.

Как работи екстрактът от Родиола розеа?

В света на маркетинга всичко е в бяло и розово. В света на скептиците пък – сиво и черно.

Ето какво подсказват проучванията ни, на база изследвания действието на екстракта от родиола:

Доказани ползи при хора:

 • Подобряване на менталните функции – доказано въздействие с двойно сляпо изследване при хора, които са показали подобрени възможности да смятат наум след 2 седмици употреба. Проведено е в бившия СССР;
 • Борба с умората – доказано въздействие при военни, с двойно сляпо проучване в период на стрес, индуциран чрез физическо изтощение и недоспиване. Проведено е в СССР;
 • Подобрява спортните и физическите изпълнения – малко двойно сляпо проучване в Белгия потвърждава ефекта при упражнения с аеробен характер.

Доказани ползи при лабораторни животни:

 • Височинна болест – изследванията предполагат, че екстрактът от златен корен облекчава симптомите на височинната болест.
 • Химиотерапия – изследвания при плъхове показват предпазващ черния дроб ефект при плъхове, подложени на химиотерапия и приемащи екстракт от златен корен в добавка.
 • Подобряване на имунитета – сравнително нови изследвания при мишки показват модулиране и подобряване на имунния отговор след употреба при успоредна употреба на екстракт от златен корен.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Златен корен?

Няма познати странични ефекти. Не са докладвани странични ефекти при проучванията с хора.

Въпреки това употребата на родиола не е препоръчителна за бременни, кърмещи жени и малки деца, заради липсата на изследвания, които да гарантират безопасността й.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема екстракт от Родиола розеа?

Няма известни взаимодействия с други вещества. Няма противопоказания от такъв характер.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Екстрактът от Родиола розеа се стандартизира по съдържанието на активната съставка родиолозид (известна и като салидрозид).

Средната доза от 170 до 185 mg екстракт дневно доставя 4,5 mg салидрозид, обикновено в един до три приема.

При еднократен прием се прилагат и два-три пъти по-високи дози.

Възможни са разлики в метода на екстракция и съдържанието на салидрозид/тирозол, затова при сравнение търсете количествата на активното вещество в екстракта или спазвайте предписаната на етикета доза.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Освен в самостоятелна форма, златният корен (както е по-популярна родиолата) у нас се влага в комбинирани продукти: адаптогени, билкови тоници, антиоксиданти, формули за подобряване на спортните постижения, включително фет бърнъри.