ЗДРАВЕ, НАПОМПВАЩИ

Добавянето на магнезий прави азотните бустерите по-ефективни

магнезий прави азотните бустерите по-ефективни

Атлетите, които използват азотни бустери, могат да извлекат повече от тези продукти, ако ги комбинират с хранителна добавка с магнезиев оксид.

магнезий прави азотните бустерите по-ефективни

Мета-проучване

Италиански гериатри от университета в Палермо проследли 17 публикувани преди това проучвания в научната литература, в които общо 889 субекта са приемали хранителни добавки с магнезий и в които изследователите впоследствие определят ефекта на магнезия върху маркерите на възпалението.

Резултати

Добавянето на магнезий повишава концентрацията на азотен оксид в кръвта. Това е видно от трите проучвания, в които изследователите разглеждали ефекта на магнезия върху азотния оксид. Във всички проучвания субектите са получавали 250 милиграма магнезиев оксид дневно.

магнезий прави азотните  бустерите по-ефективни 2

магнезий прави азотните  бустерите по-ефективни 3

Италианците откриват и ефект върху възпалителния фактор CRP. Добавянето на магнезий намалява активността на CRP. Това вероятно е положително. CRP често играе отрицателна роля при хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. Добавянето на магнезий няма значителен ефект върху други съответни маркери, като MDA, TNF-алфа, интерлевкин-6.

магнезий прави азотните  бустерите по-ефективни 4

Заключение

Италианците допускат, че добавките с магнезий са особено интересни за пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Повишената активност на NO прави кръвоносните съдове по-гъвкави, поради намаляване на активността на CRP намаляват възпалителните процеси, които увреждат кръвоносните съдове.
Като се има предвид наличието на противоречиви, но потенциално полезни данни относно добавянето на магнезий, желателно е да се направят допълнителни проучвания, за да се потвърдят и изяснят по-добре тези констатации“, пишат италианците.

Source:
Nutrients. 2022 Feb 5;14(3):679.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *