ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ, ФЕТБЪРНЪРИ

“Дебел, но здрав” е блазнеща теория, но пълен мит

"Дебел, но здрав" е блазнеща теория, но пълен мит

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Идеята, че хората могат да бъдат дебели, но медицински здрави, е мит. Това обявиха експерти на Европейския конгрес по затлъстяване, който се провежда в Португалия, съобщава БиБиСи.

Според специалистите хората, които са с наднормено тегло, но които нямат начални признаци на сърдечно-съдови заболявания, диабет или висок холестерол, не са защитени от здравословни проблеми в по-късен етап от живота си, което е в противоречие с предишни изследвания.

Изразът “дебел, но здрав” се отнася до блазнещата теория, че ако хората са затлъстели, но всички други метаболитни фактори като кръвно налягане и кръвна захар са в рамките на препоръчителните граници, тогава допълнителното тегло няма да бъде вредно.

В проучването изследователите от Бирмингамския университет са анализирали данните на милиони британски пациенти между 1995 и 2015 г., за да проверят дали това твърдение е вярно.

Те са проследили хора, които са били със затлъстяване в началото на проучването (хора с индекс на телесната маса повече от 30), които не са имали данни за сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет в този момент.

Учените са установили, че тези хора, които са били затлъстели, но “метаболитно здрави”, са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания, удари и сърдечна недостатъчност в сравнение с хората с нормално тегло.

Над 220 хиляди са децата до 18 години със затлъстяване в България, съобщи за БНР проф. Борис Богов, началник на клиниката по нефрология на Александровска болница. За 12-а поредна година в клиниката ще преглеждат безплатно за бъбречни болести, а наднорменото тегло е ключов фактор за тях, посочи още проф. Богов.

Диабетиците в страната са около 520 хиляди, като 2500 от тях са деца. Доказано е, че затлъстяването е четвъртият фактор, който води до хронично бъбречно заболяване.

В изследването трябва да се включат и пациентите, които са с наднормено тегло, не само със затлъстяване, а и тези, които са със захарен диабет също (като социално значимо заболяване).

В България над 220 хиляди деца са с наднормено тегло. Около 20% от тях са между 5- и 18-годишна възраст.