СТАТИИ, СТЕРОИДИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

D-аспарагинова киселина (D-Aspartic Acid, DAA)

D-аспарагинова киселина (D-Aspartic Acid, DAA)

Прекурсор на NADA и стимулатор на NADA рецепторите

Кой не е чувал за изомерната форма на Л-аспарaгина? В момента е хит на спортния пазар на добавки. Тя има специфичен метаболизъм, свързан с група рецептори в предния дял на мозъка, като се превръща в N-Метил-D-Аспартат или NADA. И всичките тези сложни имена, само за да кажем, че качва лутенизиращия хормон, гонадотропина и фоликулостимулиращия хормон. По-просто? Качва тестостерона, а мускулите и силата растат. Само дето това може да ви струва мозъчни клетки.

D-Aspartic Acid

 

“Повече тестостерон! Е, защо не започна с това?”

Ами, за да разберете, че е сложно и че винаги нещо може да се обърка. Какво ли? NADA рецепторите в мозъка отговарят за една деликатна дейност в човешкото поведение – оперантното кондициониране. Това е процес, който позволява на нас, хората, да се адаптираме спонтанно към промените в средата.

Въпросните рецептори ни възнаграждават с чувство за успех, на интерес, когато свършим нещо като хората. Какво става, ако спрат да работят? Започва Алцхаймер или друго заболяване на централната нервна система.

Учудва ли ви? За D-аспарaгиновата киселина се знае от поне 50 години, както и за склонността й да убива NADA рецептори чрез превъзбуждане.

Нима отношението на полза-риск днес е по-голямо, отколкото преди половин век? Прочетете всичко и решете сами.

Какво е D-аспарaгинова киселина?

D-аспарагинът, изписван понякога и като D-аспаргин/D-аспартат е аминокиселина, пространствен изомер на L-аспарагина. Аспартат наричат карбоксилираните йони, соли или естери на киселината.

Лявата форма на аминокиселината е една от двадесетте протеинформиращи аминокиселини и се съдържа почти във всички белтъци, включително в човешкото тяло.

Какво трябва да знаете за D-аспартата?

Дясната или “D” формата се метаболизира основно в N-Метил-D-аспартат – вещество, което стимулира NADA рецепторите в мозъка, подобно на ефекта на глутамата (мононатриев глутамат), но в по-слаба степен.

Уникалното на въпросните NADA рецептори е, че са свързани с пластичността на мозъчните синапси и паметовите възможности на мозъка, като имат връзка с ученето и извличането на “емоционална обратна връзка” при позитивен резултат, т.е. от качествена адаптация.

Лошото на въпросните рецептори е, че при превъзбуждане се разрушават, а D-аспартатът подобно на глутамата води до такава екситотоксичност.

 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи?

D-аспартатът и неговите аналози D-натриев аспартат и N-Метил-D-аспартат изпълняват задачи на невротрансмитери и невромодулатори. Също стимулират производството на сигнални и ензимни протеини в нервните клетки.

В ендокринната система D-аспартата е свързан с хормонална регулация. Увеличава нивата на лутенизиращия хормон, гонадотропина и фоликулостимулиращия хормон. Също стимулатор за производството на ензими, на свой ред стимулиращи прираст в производството на собствен тестостерон.

D-Aspartic Acid

Как работи D-аспартатът?

Знае се, че D-натриевият аспартат повишава нивата на 2 вторични сигнални протеина: cAMP и cGMP.

  • cAMP се секретира в тестисите, в лайдинговите клетки и стимулира производството на собствен тестостерон с до 30% ръст, както и на прогестерон;
  • cGMP се секретира в клетките на хипофизата и води до увеличаване производството на лутенизиращ хормон, пролактин и растежния хормон.
  • в хипоталамуса D-аспартатът подобрява освобождаването на гонадотропин-освобождаващия хормон (GnRH), предизвиква освобождаване на окситоцин и вазопресин синтеза на матрична РНК.

Начинът, по който D-аспартатът работи в различните клетки, в които попада е, като води до синтез/активиране на критични протеини, изпълняващи сигнални и ензимни функции. Такива са белтъците: StAR, cAMP, cGMP.

Проблем с увеличения тестостерон е ензимът ароматаза. Той бързо превръща излишния тестостерон в естроген. Това означава, че самостоятелният прием на D-аспартат в отсъствие на блокери на ароматазата би бил лишен от смисъл.

Изглежда, самото приемане на аминокиселината води до ръст в производството на ароматаза.

Доказани ползи при хора

  • Увеличава производството на тестостерон и лутенизиращ хормон.
  • Води до ръст в синтеза на ароматаза вследствие на увеличения тестостерон, но се предполага и пряко стимулиране чрез D-аспартата в отделни in vitro изследвания.

Доказани ползи при лабораторни животни и клетъчни култури

  • Увеличава производството на пролактин – изследванията при хора са в начален етап, но се очаква сходно/еднакво действие с това при плъхове.
  • Увеличава производството на растежен хормон и гонадотропин-освобождаващи хормон – нужни са изследвания при хора, потвърдено е при гризачи.
  • Увеличава производството на прогестерон.
  • Стимулира освобождаване на GABA, потиска допаминовото освобождаване, увеличава лутенизращ хормон-освобождаващ хормон и алфа-меланоцит-стимулиращ хормон.

Недоказани твърдения:

  • Трайно увеличаване нивата на тестостерона – наблюдава се спад на в проби 3 дни след преустановяване на приема, т.е. ароматазата си е свършила работата.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на D-аспартат?

D-аспартатът и неговите химични аналози са екситотоксини, подобно на мононатриевия глутамат (MSG) и аспартама (E951), понеже използват общ механизъм на въздействие – свръхстимулиране на NMDA рецепторите.

След достигане на въпросното свръхстимулиране се наблюдава клетъчна смърт на засегнатите нервни клетки.

Хора с фамилни предразположености към нервно-дегенеративни заболявания следва да избягват приема на екситотоксини.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема D-аспаргинова киселина?

D-аспаргиновата киселина не бива да се приема от бременни, кърмачета и кърмещи жени, деца, подрастващи.

Рискът от проява на екситотоксичност нараства пропорционално на количествата от приемането на токсичния агент, както и пропорционално на възрастта на приемащите ги хора.

Не бива да се приемат от хора с нервно-дегенеративни заболявания и предразположености.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Единствената научно потвърдена доза при хора е от 10 мл от 2.0 M sodium D-aspartate (3.12 гр/10 мл), приеман с витамините: B6, B12 и фолиева киселина за период от 12 дни.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

D-аспаргиновата киселина е хит сред хормоналните стимулатори, стимулаторите на либидото и фертилността. Обикновено е в комбинация с ароматазни инхибитори, B-витамини и други тестостерон-стимулиращи агенти.

На пазара вече се срещат и комбинирани продукти: хормонални стимулатори в комбинация с прекурсори на азотен оксид и енергетици (креатин).

Уви, на никой от тях не са написали опасните екситотоксични странични ефекти. Вие обаче, вече сте наясно. Изборът е ваш.