ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Чудотворният РИГАН – безценният дар от природата

Чудотворният РИГАН - безценният дар от природата

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Риган Origanum vulgare

Ползи от риган, приложение като билка и рецепти.

Божествено ухаещият риган (Origanum vulgare) е още едно от съкровищата на природната аптека. Наричаме го съкровище, защото е действителност е точно това. Би било много неразумно, ако не се възползваме от всички ползи, които ни предлага като билка и подправка уханният риган.

Като подправка, той придава наистина неустоим вкус на дори не толкова изисканите ястия. Не по-малко ценно е приложението на растението като билка. Като антиоксидант е наистина незаменим, тъй като в скалата за антиоксидантни стойности измества дори акай бери. Възпрепятства пагубното за клетките окисление.

Фактът, че успява да предотврати и забави точно тези процеси, автоматично го превръща в средство, което стопира рака и неговото развитие. Въпреки, че според някои източници антиоксидантите ползи на ригана все още не са доказани, факт е, че той притежава способността да забавя клетъчното стареене.

Като билка тази подправка намира приложение в куп ефективни рецепти. Освен чай, от нея се извлича етерично масло, приготвят се мехлеми с болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

Като мощен антисептик, ригана се използва в рецепти за облекчаване и лечение на кожни възпаления. Бактерицидното му действие обуславя ползите от него при простудни заболявания. На способността му да облекчава болката се дължат ползите му за дамите и особено тези, които ги измъчва болезнен цикъл. Стомашните неразположения също биват повлиявани успешно от лековете, приготвени с риган.

Билката риган – незаменим помощник в битка със зимните неволи

Ползи от приема на риган има и за болните от диабет, тези с висок холестерол, с панкреатит. При проблеми с косата, също е добре да потърсим помощ от божествено ухаещия риган.

С рецептите, които са прилагали предците ни, ще Ви запознаем в този изчерпателен материал, разчитайки и на Вас да споделите за лек, който сте изпробвали или за който сте чували, че е ефективен, но не откривате в текста.

Считаният за баща на медицината Хипократ не веднъж е посягал към този божествено ухаещ лек. Още в древна Елада лечителите третирали участъците с ухапвания от паяци и дори отровни змии. Първото приложение на ригана като лекарство, известно на древните медици, е за изцеление от дихателни проблеми и настинка.

Чай от листа на риган.

Приятно ухаещият чай от риган е прекрасна алтернатива за овладяване на настинката, облекчаване и лечение на дихателни проблеми, засилване на желанието за консуацията на храна. За да приготвите чаша от тази напитка са нужни около лъжичка листа от риган. Използването им не само в сушено, но и в свежо състояние, е подходящо за направата на чай.

Те се поставят в 2 чаши завряла на котлона вода. След прибавянето им към нея, котлонът трябва да се намали и извлекът да се вари до потъмняване на водата. Времетраенето на този процес обикновено е около 20 минути. Това е времето, необходимо за екстракция на всички полезни компоненти (най-вече на летливите вещества) от билката.

След като сварите билката и се извлекат всички полезни вещества от нея, прецедете получения извлек и го овкусете с мед, за да постигнете по-бързо облекчение на кашлицата и настинката.

При настинка и хрема.

Настинка и хрема може да облекчите не само, пиейки час от ароматната подправка, но и по един малко известен метод. Специално за Вас, взаимствахме този лек от авторитетен чуждестранен сайт, където всички лекове са проверени.

Ето как се приготвя той – 3 капчици от невероятното масло от риган прибавете към чаша портокалов сок. Симптомите изчезнат при ежедневен прием на лека за 5 дни в дозата от една чаша.
Ефектът му ще засилите, пиейки чай риган трикратно, за облекчаване на симптомите.

Против менструални болки.

На голяма част от женската аудитория мъчителните менструални болки са същински кошмар. Ако и вас ви измъчват менструални болки, този лек е точно за Вас. Докато спазмолитиците след продължителна употреба спират да действат, тук този риск не съществува – може спокойно да приемайте лека, без опасения, че в даден момент неговата мощ ще отслабне.

За да успокоите менструалните болки просто дъвчете по няколко стръкчета риган. А за да разполагате винаги със свежа подправка, добра идея е да я засадите в саксия. На изискванията за нейното отглеждане ще се спрем по-долу.
Изпиването на чаша чай от риган в рамките на няколко минути, гарантира мигновено облекчение. В периода на цикъла от него е препоръчително да бъдат консумирани по 3-4 чаши на ден.
Масло от билката също може да използвате за регулиране на менструалния цикъл, но и не само за това. За намаляване остротата на отрицателните последици от менопаузата и предотвратяване на преждевременното й настъпване, приемът на две капчици от лека е препоръчителен.

Кърмещите пациентки е задължително да избягват лечението с това средство.

Етерично масло от риган.

Великолепното етерично масло от риган е приложимо при куп проблеми – от подуване на стомаха и косопад до кашлица, болки в мускулите, кандидоза. Действа кръвозасилващо на матката и от там се счита, че предизвиква месечен цикъл.

Вътрешният му прием с цел профилактика се осъществява ежеседмично, само 3 дни в седмицата. 45 мин. преди приема му, както и след това, консумацията на храна не е препоръчителна. Външно се използва като компонент в масла за масажи и маски за коса. При мигрена е добре да втриете няколко капки в слепоочията.

При запушен нос и синузит.

С помощта на божествено ухаещата подправка ще се спасите от запушен нос и синузит.

Мъчителната назална конгестия се преодолява лесно с помощта на риган, тъй като той работи като надежден антихистаминов блокатор – блокира производството на хистамин. Често запушването на носа е провокирано от контакта ни с някакъв алреген. Когато организмът ни се сблъска с него, той започва да произвежда хистамин. Често, когато алергенът се намира във външната среда и организмът ни се сблъска с него, носните проходи остават блокирани от заседналия в тях секрет.

За да изчистите не само тях, но и гърлото, където секретите попадат, добавете капчици от маслото към вряща вода (1/2 ч). Изпаренията, които се отделят във вид на пара, вдишвайте двукратно. За да е максимално ефективно проникването им в синусите и бронхите, вдишвайте парите като покриете главата си с кърпа.
Друга алтернатива за приготвянето на лек с риган при запушен нос и синузит, е добавянето на 3 капчици етеричен извлек към чаша сок. Срокът за лечение по този метод е от 3-5 дни.

При грип, пневмония и бронхопневмония.

Уханният риган ефективно лекува грип, пневмония и дори бронхопневмония, като значително намалява продължителността на заболяването и острата симптоматика. Той действа очистително на бронхите и същевременно спамага за изхвърляне на секрецията от тях. Противовъзпалителните и антибактериалните свойства на билката са важен фактор за по-бързо справяне с грипа.

За успокояване на съпътстващите оплаквания при тези заболявания, просто разтворете няколко капки масло във вода и поглъщайте този лек пет поредни дни.

Не забравяйте, че билката е мощно превантивно средство срещу настинки, грип и пневмонии, така, че особено през зимния сезон, се постарайте ежедневно да приемате чаша топъл чай от нея.

Срещу паразити.

От нежеланите обитатели на стомашно-чревната ни система – омразните паразити може да се избавим отново с помощта на невероятния риган. Наличието на глисти и други паразити сериозно да повиши риска от сериозни заболявания. Изсушената билка е добър естествен вариант за противодействие, но тя е с нестабилно въздействието й върху паразитите. При сушене голяма част от летливите вещества, на които се дължат всички лечебни свойства на подправката-билка, изчезват.

Алтернатива в случая е маслото, за което е известно, че съдържа 2 мощни антимикробни агенти – тимол и карвакрол. Те са издържали всички лабораторни тестове и доказали безпорната си ефективност при лечение на чревни паразити.

За избавянето от тази напаст 2-3 капки от маслото се прибавят към вода, в която предварително е добавен прясно изцеден лимонов сок. Общо по 3 чаши за деня е необходимо да приемате от този лек с изцерение. Минималнпото количеството на цитрусовия сок, което гарантира ефективност на лека, е няколко малки лъжички, но ако типично киселият му вкус ви допада, може да изстискате и цял лимон. Гарантирано е, че това няма да нанесе никаква вред върху вашето здраве.

При кръвно и сърцебиене.

За регулиране на кръвно и овладяване на сърцебиене, коментираният риган е незаменим. Тази ароматна билка е отличен източник на калий – най-важният компонент за контрол на хидробаланса на клетъчно ниво.

Овладяването на процесите, свързани с запазването на водния баланс, помага да се контролира ускорен сърдечен ритъм и високо налягане, обусловени от прекомерен прием на натрий. На всеки е известно, че високите дози сол са виновник за излишната течност в тялото, която значително натоварва клетъчната дейност, а от там сърдечната и дейността на останалите системи.

Антиоксидантите агенти, присъстващи в състава на ригана, се считат за средство, имащо силата да  държи под контрол оксидативния стрес и сърдечните заболявания.

Като бонус към всички тези полезни ефекти от билката са омега-3 киселините в състава й. Те потушават възпалителните процеси в цялото тяло, снижавайки едновременно риска от сърдечни усложнения. Чаша чай от риган, приеман ежедневно, гарантира значително подобряване на всички показатели на сърдечната дейност.

При астма.

Маслото от риган е безценно при астма

При астма риганът също е вълшебен. Изобилието от карвакрол, флавоноиди и терпени (всички тези съединения действат прочистващо на белите дробове), обуславя лечебното действие на билката при това мъчително заболяване. Риганът буквално изчиства тръбите на дихателни пътища и бронхите, освобождавайки ги от астматични пристъпи.

При астматичен пристъп приемайте чая, приготвен от уханните листа на растението, като не забравяте да му придадете още по-сладостен вкус, прибавяйки към него лъжичка мед. Към 4-5 чашки дневно приемайте от ароматния билков извлек.
Друг вариант да се облекчат пристъпите и хроничната кашлица е на всеки час да поглъщате по лъжица сок от билката.

За апетит.

Риганът притежава и способността да премахва стомашното напрежение, което е решаващо за стимулиране на апетита.
Просто разредете риганово масло във вода и да го използвайте сместа за парни инхалации или го втрийте в кожата си. Попадайки в лимфната система, масленият извлек ще засили желанието за храна дори и най-злоядия човек.

Същевременно приложението на тези методи действа стимулиращо за освобождаването на жлъчните сокове и улеснява храносмилателните затруднения – като метеоризъм, газове, нарушено храносмилане и подуване на корема.

За отслабване

За отслабване действието на лека е невероятно. Попадайки в тялото, риганът буквално разтваря отложените мазнини и спомага за изхвърлянето на токсините. Той изчиства лимфата, регулира захарта, кръвното и лошия холестерол – това са все предпоставки за правилно протичане на метаболитните процеси.

При тумор и рак.

Риганът работи в насока намаляване на риска за заболяване от рак и образуване на злокачествен тумор, засягащ различни органи и системи. Обяснението на това негово полезно свойство ще обясним с изобилието от фибри, които осъществяват връзката между жлъчните соли и канцерогенните токсини  и улесняват преминаването им през дебелото черво.

Фибрите принуждават тялото да започне да „топи“ холестерол и да произведе повече жлъчни сокове. Неизменно следва редукция на високите холестеролни стойности и редуциране на риска от ракови образувания на дебелото черво.

Също така антибактериалните агенти имат изключително мощно въздействие върху забавяне или напълното предотвратяване развитието на ракови тумори в гърдата и простатната жлеза.

Не забравяйте следващия път, когато приготвяте супа или салата, да я поръсите обилно с риган, за се насладите не само на превъзходните му вкусови качества, но и на всички ползи, които има за здравето.

При кокоши трън (плантарни брадавици).

За да използвате риган за инхибирането на досадните плантарни брадавици, по-известни като кокоши трън, смесете малка лъжичка масло от лека с около 8 супени лъжици кокосово или маслиново масло.

До 4-6 пъти за денонощие трябва да използвате тази смес за третиране на неприятното брадавично образувание. Поставянето на лепенка върху него свежда до минимум възможността за растежа му. Снабдяването на брадавицата с кислород се затруднява и това потиска растежа й. След седемдневно третиране с лека разликата в размера на брадавицата е видима.

Против остеопороза и атеросклероза.

Учени от университета в Бон, Германия, както и колегите им в Цюрих, Швейцария са единодушни, че активно действащите агенти в ригана имат превантивна функция при заболявания като остеопороза и атеросклероза. Те са идентифицирали активна съставка в билката – известен като бета-кариофилен. Считат, че тя е мощно средство за предпазване и забавяне развитието на заболявания като остеопороза и атеросклероза.

При висок холестерол.

Проблема с опасния висок холестерол е лесно преодолим с помощта на масло от риган. Необходими са три капчици от него, за да смъкнете високите стойности на отложената мазнина в кръвта. Както вече пояснихме, този лек ще регулира и кръвното ви.

Капките приемайте най-добре разредени в плодов сок. Разчитайте не само на тях, но и на своята воля за рязкка промяна на хранителните навици. От изключителна важност е премахването от менюто на мазните и пържените храни и особено тези с опасните трансмазнини.

Против гъбички, кандида.

Изключително мощен природен фунгицид е коментираният риган, по-специално маслото от него, което е отличен избор при лечение на неприятните гъбички, предизвикани от кандида.

Установено е, че едва 0.25 mg/ml е напълно достатъчно, за да инхибира растежа на кандида албиканс. Съединенията карвакрол и тимол отговарят с бурна реакция при контакт с водата в кръвта ви и убиват клетките на гъбичните дрожди. Лечението с маслото се започва като се приемат по 3 капки, двукратно. Постепенно дозата се увеличава на 6 капки, но приемите остават 2 на брой. Следва намаляване на капките отново до 3, като терапията продължава до пълно излекуване.

В дългосрочен план може да продължите с приема на маслото, за да предотваритите свръхрастеж на гъбичките и техните дрожди.

Бял риган (Origanum Heracleoticum).

Бял Риган Origanum heracleotic

Както името й показва, билката бял риган има бели цветчета

Origanum Heracleoticum, както е латинското наименование на билката бял риган, е многогодишен растителен вид, виреещ по скалистите и сухи места. Този растителен вид със звънеста чашка може да бъде открит в местността на Беласица, Кресненското дефиле и източната част на Родопите.

Маслото се добива от свежата билка, която веднага след брането се подлага на парна дестилация.

При бременност.

Коментираният риган е една от билките, за които е налично противопоказание за прием по време на бременност. Пациентките в това състояние трябва да избягват и външното приложение на маслото, тъй като то приложено не само вътрешно, но и външно, може да предизвика кървене.

При кашлица.

При кашлица, освен лековете с риган при  настинка, които вече Ви предложихме, може да опитате и инхалации с няколко капки в маслото. Пиенето по чашка чай дневно от магическия чай от риган също помага.

При гастрит, срещу хеликобактер и при подут корем.

При гастрит коментираният риган е незаменим лек. Спазмолитичните агенти в него действат облекчаващо при лошо храносмилане и подут корем, който често съпътства гастрита.
Маслото от билката е ефективно и срещу бактерията хеликобактер пилори, която е най-честата причина за гастрит.
С готово масло се приготвя ефективен лек срещу гореизброените проблеми – една капка от него  раз студено пресован зехтин и се поставя в стъклена бутилка с капкомер. От 2-4 капки е количеството от този разтвор, което е необходимо да приемате през устата всеки ден. Веднага след като го погълнете приемете и малко вода или сок, за да отмиете парещото усещане, което оставя този лек след себе си.

При панкреатит.

При панкреатит също може да се доверите на ригана. Билката повлиява положително върху дейността на панкреаса. Най-често острата форма на заболяването се проявява след обилно похапване и злоупотреба с алкохол. За да предотвратите тази криза преди хапване приемете две капчици от маслото.

При диабет.

Риганът е добра алтернатива за осъществяване на ефективен гликемичен контрол при диабет. Ензимът дипептидил пептидаза IV е главният отговорен за количествата инсулин, които се произвеждат от тялото. Пряко въздействие върху неговия синтез оказват фитосъединенията в билката.

Риганът е ефективен при диабет по отношение понижаване стойностите на кръвна захар. Галовата киселина в него е друг решаващ фактор за проявата на това полезно действие на билката. Болните от диабет е добре да включат растението в менюто си под всякаква форма.

При глисти.

При глисти доверете се на  нашите изпитани рецепти с риган. В случая целебен ефект има приема на винена чашка от чая, но по най-малко 3 пъти. Дози за деня са общо 4, като 2 капчици от маслото се поставят върху бучка захар. Лечението продължете до пълно изчезване на глистите.

За коса и против косопад.

Риганът е изключително ценен за Вашата коса, особено в случаите, когато Ви измъчва косопад.  Средата на филийка черен хляб залейте с отвара приготвена от равни части риган, конски босилек и живовляк. Препълнена лъжица от билковия микс сварете в чаша вода. Докато лековитата отварка все още е топла, залейте с нея средата на филийката. Кашичката се получава лесно – просто забъркайте. 2 часа е необходимо тя да постои върху скалпа, като не забравяте да „задушите“ маската с фолио.

С масло от риган също може да се избавите от косопада. През ден правете маслена баня с бадемово (или друго базисно) и разтворени в него няколко капчици от маслото.