ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Чудодейните свойства на Ехинацеята

ЕХИНАЦЕЯТА (Echinacea)

към МАГАЗИНА

Ехинацеята стимулира имунитета и е с доказано противовъзпалително, антимикробно и противораково действие.Ехинацея, Echinacea

Ехинацеята е растение с произход от Северна Америка. Тя се нарича „змийски корен”, защото расте от дебел черен корен, който индианците използват при ухапване от змия.

Билкарите считат това растение за един от най-добрите пречистватели на кръвта и ефективен антибиотик. Ехинацеята активира имунната система на организма, като увеличава шансовете за спечелване на битката с всяка болест. Тази популярна билка е била използвана, за да пребори обикновената настинка и за облекчаване на симптомите на сенна хрема.

Индианците са използвали различни видове, за да лекуват ухапванията от отровни насекоми и змии, зъбобол, възпалено гърло, рани, както и заушка, вариола и морбили. Новозаселниците в Америка бързо са открили терапевтичната употреба на растението, като бързо са го превърнали в една от най-продаваните билки за лечение в САЩ. От началото на 20-ти век са написани стотици научни статии, които се фокусират върху имуностимулиращите свойство на растението.

Съставките му включват етерично масло, полизахариди, полиацетилени, бетаин, гликозид, сескитерпени и кариофилен. Ехинацеята съдържа и мед, желязо, дъбилни вещества, белтъчини, мастни киселини, витамините А, Ц и Е. Най -важните имуностимулиращи компоненти са големите полизахариди (като инулина), които увеличават производството на Т-клетките и повишават активността на други клетки, които са родени убийци. Мастноразтворимите алкиламиди и кофеиновата киселина гликозид, наречена ехинакозид, също допринасят за силните ефекти на билката при стимулиране на имунната система.

Ехинацеята е една от най-популярните в традиционната и холестична медицина билки, а през последните години заради новите доказателства по отношение на лечебните й ефекти, нейният авторитет още расте.

Историята на ехинацеята като билка, използвана в народната медицина, започва още от индианците, които я използвали като лек при инфекции, зъбобол, болки в ставите, заболявания на кожата и други състояния.

Растението ехинацея и днес е широко разпространено в Северна Америка. То има високи стъбла и големи, атрактивни розови или лилави цветове с централна кафява шишарка. Съществуват 9 вида ехинацея, като основно 3 от тях се използват в медицината: Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea и Echinacea pallida.

Ехинацеята стимулира имунитета

Ехинацеята е най-известна със способността си да стимулира функционирането на имунитета – защитата на тялото срещу инфекции, заболявания и телесни увреди. Ехинацеята съдържа полизахариди, алкиламиди и витамин С (аскорбинова киселина), които действат заедно за стимулиране на имунните клетки – особено на микрофагите – и им помагат да унищожават нежеланата материя в тялото. Ехинацеята също така повишава броя и ефективността на различните клетки на имунната система. Билката доказано ограничава симптомите на заболяванията и намалява продължителността им.

Има противовъзпалително действие

Ехинацеята ограничава и възпаленията, проявяващи се с подуване и болки. Полизахаридите в ехинацеята стимулират възстановяването на възпалените тъкани. С други думи клетъчната увреда се минимизира за сметка на възстановяването на клетките, което се оптимизира. Ехинацеята леко повишава и секрецията на хормони от адреналния кортекс – това са вещества като кортизона, които потискат възпаленията. Това действие е резултат от полизахаридите и алкиламидите в растението.

Ехинацеята е ефективна при инфекции

… може да помогне и при вирусни и бактериални инфекции. Инулинът, съдържащ се в корените й, неутрализира вирусите и убива бактериите. Надземната част от растението, особено от вида Echinacea purpurea, също има противовирусно действие. Тя особено ефективно се противопоставя на вирусите, които предизвикват грип, херпес и везикуларен стоматит – вид устна инфекция.

Действието на ехинацеята, особено срещу бактериите, е умерено и до голяма степен се дължи на съставката ехинакозид, която е в най-голяма концентрация в корените на вида Echinacea angustifolia. Ехинакозидът е доказано ефективен срещу бактериите Staphylococcus aureus, Corynebacterium diphtheria и Proteus vulgaris.

Противораково действие

Свойствата на ехинацеята да стимулира имунитета се отнасят и към повлияване на рака. Според специалистите полизахаридите в билката стимулират имунните клетки – макрофагите, да произвеждат химикал, който унищожава клетките на туморите.

Освен това изолиран вече в лабораторни условия мастноразтворим химикал от корените на Echinacea angustifolia и Echinacea pallida проявява пряка антинеопластична дейност, т.е. възпрепятства растежа на туморите. Важно е да се отбележи обаче, че ехинацеята може да има доста силен ефект и в някои случаи да попречи на действието на определени лекарства като например имуносупресорите. Това значи, че, ако при едни болни от рак ехинацеята ще има положителен ефект, то при други ще възпрепятства лечението. Преди да започнем да приемаме ехинацея поради какъвто и да е здравословен проблем, трябва да се консултираме с лекар, запознат с ефектите на билката.

Продуктите с ехинацея на пазара се различават значително по качество, съставки и терапевтична стойност. Когато използваме ехинацея с медицинска цел, трябва да се уверим, че билката или по-точно билковият екстракт е висококачествен и от надежден източник.

здравa.бг