ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Босвелия (индийски тамян)

Босвелия (индийски тамян)

 

Босвелия (индийски тамян)

Босвелия (индийски тамян)

Босвелия или индийски тамян е растение, което заема важно място в аюрведическата медицина и именно там то е на почит заради противовъзпалителните си свойства.
Това е голямо широколистно дърво, което има пепелявосива кора и се бели на люспи. Листата са продълговати и разположени срещуположно, цветове са бели и образуват гроздовидно съцветие. Босвелията отделя ароматни смоли, от които всъщност се добива и активното вещество. Съвременни изследвания напълно потвърждават качествата на билката като средство, което успокоява мускулни и ставни болки, вследствие на артрит, остеоартрит и други ревматични заболявания. То действа противовъзпалително без да предизвиква страничните ефекти.

Алфа- и бета–босвелиевата киселина, както и полизахаридите, които са основни биоактивни съставки на растението, са отговорни за положителния му ефект върху организма. Те локализират възпалението, стимулират хрущялната тъкан, подобряват кръвоснабдяването в засегнатите области и подпомагат възстановяването на кръвоносните съдове, увредени от възпалението. Индийският тамян има благотворно влияние върху съединителната тъкан и осезаемо подобрява подвижността без да предизвиква стомашен дискомфорт. Аналгетичното действие на индийския тамян също се дължи на босвелиевите киселини, които потискат отделянето на хормони, отговорни за възникването на възпаление и болка. Босвелиевите киселини не водят до странични ефекти като язва на стомаха, неравномерен сърдечен ритъм или нестабилно кръвно налягане.

Поради антиспазмолитичните си свойства, босвелия облекчава колит, кашлици и астма.  Клиничните тестове показват категоричния лечебен ефект на босвелия върху астма.  Вероятно механизмът на това повлияване се състои в потискане синтезата на левкотриени – основните причинители на повечето астматични симптоми.Босвелия (индийски тамян) смола

Индийският тамян подмладява кожата, като предизвиква клетъчна регенерация, повишава себумната секреция при суха кожа, което е особено важно за свежия вид на всяка кожа. Той успокоява зачервената кожа и ускорява заздравяването й. Благотворното влияние на растението върху кожата се дължи и на неговите антимикробни и антимикотични свойства.

Смолата, която се добива от босвелия, освен полезна, е и много приятна на аромат. По тази причина, както и заради ревитализиращото си действие, тя често се използва в различни козметични продукти и парфюми.

ДЕЙСТВИЕ:

• мощно естествено противовъзпалително средство;

• намалява болката, отоците и мускулните спазми;

• активизира кръвообращението;

• подобрява трофиката на тъканите;

• ефективен хондропротектор;

• при нарушени функции на опорно-двигателния апарат – оказва лечебно въздействие върху костите и ставите;

• намалява болките при артрит;

• лекува симптомите на възпалителни заболявания на червата, улцерозен колит и болест на Крон;

• намалява броя на астматичните пристъпи;

• подходящ е при случаи на преждевременно “износване” на ставите;

• подпомага механичните свойства и издръжливостта на ставите;

• екстракти от растението имат потенциала да разрушат определени видове ракови клетки