ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Босвелия (Boswellia) – Действие и приложение

Босвелия (Boswellia) – Действие и приложение

Boswellia Extract (NOW)ТУК
Boswellia Extract (HAYA Labs)ТУК

Босвелия (Boswellia) е дървесен вид, по-известен като тамяново дърво или индийски тамян. Екстрактът от билката босвелия се добива от каучуковите смоли, които се образуват по кората на дървото.

Босвелия (Boswellia) – Според Аюрведическата медицина, екстрактът от смолата на босвелия (Boswellia serrata) е изпитано средство за лечение на възпалителни заболявания на ставите (артрит), както и за поддържане на доброто им състояние. Друго приложение на смолата е за лечение на хроничен ларингит, треска, улцеративен колит и болест на Крон, астма, жълтеница и диария. Има данни, че екстрактът от босвелия има изглаждащо действие върху кожата и намалява фините бръчици. Растението притежава диуретичен, противовъзпалителен, отхрачващ и антисептичен ефект.

Босвелия (Boswellia)

Босвелия (Boswellia) – Действие и приложение

Босвелия притежава изразено противовъзпалително действие, което е сравнимо до голяма степен с това на нестероидните противовъзпалителни средства (например аспирин), но има по-малко странични ефекти. Основното приложение на смолата от това растение е в терапията на остеоартрита и ревматоидния артрит. Босвелия намалява възпалението на ставните тъкани, повишава кръвообращението и ускорява заздравяването на кръвоносните съдове, които се увредени от процесите на възпаление. В допълнение, босвелия не причинява страничните ефекти, които са най-чести при лечение с традиционните противовъзпалителни и антиартритни медикаменти, а именно язви на стомаха, дразнене, отрицателно влияние върху кръвното налягане и сърдечната честота.

Провеждани се редица проучвания, сравняващи ефекта на босвелия (Boswellia) при пациенти с улцеративен колит, сравнени с ефекта от традиционното лечение на това заболяване. Резултати са повече от обнадеждаващи, като голям процент от пациентите, приемали босвелия навлизат в ремисия на заболяването. Резултатите от някои от проучванията показват дори по-голям процент на ремисия на заболяването при прием на босвелия, в сравнение с традиционното лечение (82% срещу 75%). За разлика от стандартното лечение на улцеративен колит, включващо противовъзпалителни средства (най-често сулфасалазин), босвелия не дразни стомаха.

Противовъзпалителното действие на екстракта от босвелия, намира приложение и в лечението на бронхиалната астма. Приемът на смола от босвелия намалява броя на астматичните пристъпи, подобрява дишането и води до намаляване на хриповете.

Босвелия (Boswellia) намира приложение и в грижата за кожата. Екстракти от растението се влагат в различни козметични продукти за намаляване на белезите на стареене на кожата. Босвелия подпомага подмладяването на кожата чрез стимулиране на производството на нови кожни клетки. Освен това, тя повишава производството на мастните клетки, което има благоприятен ефект за хората със суха кожа.

Босвелия (Boswellia) – Описание

Босвелия е средно голямо, разклонено дърво, разпространено предимно в сухи, хълмисти области на Индия, Северна Африка и Средния изток. Босвелия спада към широколистните дървета, има разклонена корона и леко увиснали клони. Обикновено има къс дънер, висок около 3-5 метра, но се срещат и по-високи видове. Кората му е тънка, сиво-зелена, пепелява или червеникава на цвят, с хлорофилен слой, под най-външната обвивка, която се обелва на тънки, подобни на хартия, люспи. Листата са редуващи се, криловидни, достигащи на дължина 20-45 см., и се сгъстяват към края на клоните. Цветовете на босвелия са бели, по-дребни от листата и също като тях се сгъстяват към върха на клоните. Плодовете са дребни, леко елипсовидни, оранжево-червеникави на цвят.

Босвелия (Boswellia) – Използвани части

За медицински цели се използва кората на растението. При нараняването ѝ се отделя гъста, жълтеникаво-зелена смола, с приятна миризма. Заради нея босвелия е известна като „индийски тамян”. За немедицински цели се изполва и дървесината, предимно за направата на различни мебели и други предмети.

Босвелия (Boswellia) – Начин на употреба

Най-често за лечение на артрит се приема стандартизиран екстракт от смолата на босвелия, под формата на капсули. Друг, по-рядко прилаган начин на употреба, е под формата на клей, който се залива с вода и се пие.

Босвелия (Boswellia) – Дозировка

За различните приложения на босвелия се препоръчват следните дозировки:
– за астма – 300- 400 мг.  3 пъти на ден, под формата на капсули, приети през устата;
– при болест на Крон – 1200 мг. 3 пъти на ден, под формата на капсули, в продължение на 8 седмици;
– при ревматоиден артрит се приемат 400 мг. 3 пъти на ден стандартизиран екстракт от босвелия, под форма на капсули;
– при улцеративен колит – 350-400 мг. екстракт, приеман 3 пъти дневно. Не бива да се забравя, че в различните хранителни добавки процента на екстракт от босвелия може да варира, затова винаги трябва да се следват инструкциите за употреба, посочени върху опаковката.

Ако се приема под формата на клей, половин чаена лъжичка от него се заливат с вода и се приемат три пъти на ден, преди хранене.

Босвелия (Boswellia) – Лечебни съставки

Смолата, която се отделя от кората на босвелия, съдържа естествени захари, етерични масла и няколко уникални тритерпенови киселини, известни като босвелиеви киселини. Счита се, че в тези киселини се крият лечебните свойства на босвелия. От тях, с най-голямо значение е бета-босвелиевата киселина.

Босвелия (Boswellia) – Странични ефекти

Босвелия не трябва да се приема от хора, алергични към растението или някои от неговите съставки. Описан е алергичен контактен дерматит, който се причинява от растителен лечебен крем, съдържащ екстракт от босвелия.

Като цяло, растението се счита за безопасно, когато се прилага съгласно указанията. Най-честите странични ефекти, които се свързват с прием на смола от босвелия, са гадене и поява на киселини.

Приемът на босвелия е свързан с появата на леко дразнене на стомаха и червата, чувство на пълнота в корема, болка в горната част на корема, гадене и диария и гастроезофагеален рефлукс. Не е напълно изяснено обаче, до каква част тези симптоми се дължат на приема на растението, а не на подлежащия колит, заради който може да се приема босвелия.

В индийската медицинска литература има данни, че смолата от босвелия може да се използва за предизвикване на менструация, но може да предизвика и аборт. Ето защо растението трябва да се избягва по време на бременност. Липсват данни за това, дали босвелия преминава в майчиното мляко и какъв ефект има върху кърмачето. Затова приемът на растението през периода на кърменето също трябва да е ограничен.