ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Бетаин хидрохлорид за регулиране на стомашната киселина

Към магазините IZGORIMAZNINITE. COM

• Ролята на Betaine HCL при проблеми със секретирането на стомашна киселина

Наскоро писахме за подобряването на храносмилането чрез различни хранителни добавки. В поста бяха включени и храносмилателните ензими като решение.

В последствие обаче изникна въпросът „Ами ако проблемът не е в ензимите? Ами ако е в количеството стомашна киселина?“

Бегло споменахме бетаин хидрохлорид. Тук ще му обърнем малко повече внимание и ще обясним как може да ви бъде от полза, в случай че проблемното храносмилане се дължи на нивата на стомашна киселина.

• Какво представлява стомашната киселина?

Стомашната киселина е храносмилателен сок с много висока киселинност. Тя се секретира от париеталните клетки в стомаха и основната и работа е в първата част на храносмилането на белтъците в храната.

Протеинът бива „разбит“ (денатуриран), като по този начин се откриват пептидните му връзки и храносмилането след това да бъде довършено от храносмилателните ензими.

Освен в бетъчното храносмилане, поради високата си киселинност стомашната киселина помага за унищожаването на вредни бактерии, попаднали в стомаха чрез храната.

От нея зависи и усвояването на важни витамини и минерали калций, магнезий, желязо, цинк, витамин C, витамини B9 и B12.

• Какво е хипохлоридия?

Хипохлоридията преставлява заболяване, при което човек не произвежда достатъчно стомашна киселина. Възможно е стомашната киселина да липсва напълно, като това най-често се нарича ахлоридия.

Няма да задълбаваме прекалено, но ще споменем, че факторите за поява на хипохлоридия могат да бъдат много. От бактериални инфекции до автоимунни заболявания.

Твърди се също, че и модерното ни ежедневие, включващо високи нива на стрес, употреба на алкохол и недостатъчно питателни храни, също води до нарушение в секрецията на стомашен сок.

Симптомите могат да бъдат най-различни. Най-леките, макар също толкова неприятни, са свързани с подуване и тежест в стомаха, образуване на излишни газове, диария.

По-сериозните могат да бъдат свързани с дефицит на някой витамин или минерал, поради слабото му усвояване от храната, както и заразяване с бактерии, които не са могли да бъдат унищожени от стомашния сок.

Освен на здравето и доброто благосъстояние, хипохлоридията пречи и на постигането на спортните резултите, към каквито се стремят голяма част от читателите ни.

Ако не можем да храносмиламе добре и да усвояваме голяма част полезните микроелементи, възстановяването на тялото от тренировките ще страда.

• Каква е ролята на Betaine HCL?

Бетаин хидрохлорид (Betaine HCL) може да бъде от помощ при хората, страдащи от хипохлоридия.

Той подпомага секретирането на стомашна киселина и повишаване на киселинността в стомаха. Подобно на храносмилателните ензими, които помагат, ако не можем да секретираме достатъчно и от тях.

За съжаление няма точна доза, която да е подходяща за абсолютно всички.

Въпреки че хипохлоридията може да се диагностицира от медицинско лице чрез подходящи изследвания, което е и най-правилният вариант, има и един сравнително добър метод, който можем да използваме в домашни условия.

По време на смесено и сравнително обилно хранене, в което протеинът е повечко, след като преполовите порцията храна, приемете известно количество бетаин хидрохлорид.

Дозировката и количеството в различните продукти варира, но започнете с минималната такава, която да съдържа поне 200 mg бетаин хидрохлорид.

Дояждате си всичко в чинията и изчакайте известно време. Добавката би трябвало да подейства много бързо, от порядъка на 1 мин. след приема.

Ако усетите леко парене или затопляне в областта на стомаха, значи трябва да намалите малко дозата, докато стигнете такава, при която това усещане го няма.

Ако след приема на добавката не усещате нищо, при следващото подобно хранене удвоете дозата.

Когато достигнете доза, при която усещате парене, намалете я с малко и приемайте намалената доза занапред.

Като пример, ако използвате NOW Foods Betaine HCL, в 1 негова капсула се съдържат 648 мг бетаин хидрохлорид. Това може би ще е достатъчно за много хора, но ако няма ефект, увеличете на 2 капсули.

Ако и при 2 капсули няма ефект, можете да увеличите на 3. Усетите ли парене и затопляне при 3 капсули, занапред приемайте само по 2, по време на по-обемни и богати на протеин хранения.

С времето има вероятност определена доза, при която няма парене и затопляне, да започне да ги предизвиква. Ако, и когато това се случи, намалете още дозата.

И нещо важно. В случай че имате стомашни проблеми като язва, гастрит, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРД) или други, задължително се консултирайте с лекар преди да приемате бетаин хидрохлорид.

• В заключение

Храносмилателните проблеми са чест спътник на немалко хора по света.

Някои от тези проблеми могат да се дължат на липса на достатъчно храносмилателни ензими, на вредни хранителни навици или пълната липса на такива, но друг чест проблем е липсата на достатъчно стомашна киселина – хипохлоридия.

Ако вие сте сред страдащите от този проблем, бетаин хидрохлорид под формата на хранителна добавка може да бъде вашето решение.

Тихомир Велев