ДИЕТИ, СТАТИИ

Ах, тези диети…

Ето че дойде време за съставяне на диетата – нещо доста важно за всеки бодибилдър. Наред с тренировката, хранителният режим е вторият важен фактор, от който зависи вашият успех. Нерядко именно начинът на хранене е причината много млади бодибилдъри да се откажат обезсърчени от тренировките си, започнати преди време с толкова ентусиазъм. Отново поради неправилно хранене често се достига до застой в мускулното развитие, който без промяна в диетата не може да се преодолее. За да не изпадате в такива ситуации, не отминавайте тази страница – тя ще ви е полезна.

Както и в раздела “Упражнения”, и тук предлагам примерни хранителни режими, които могат да ви послужат за образец. В повечето от тях са отбелязани ориентировъчно часът на хранене, видът и грамажът на храната. Някъде можете да откриете и информация за проблизителния химичен състав на всяка порция (количество хранителни вещества и калории). Какъв тип диета ще използвате зависи от нивото ви на развитие, от физическото ви състояние и от целите ви в бъдеще.

Диетите са разделени в 2 основни групи:

• за покачване на маса
• за сваляне на мазнини.

Всеки от вас може сам да прецени към коя група да се насочи. Ако сте се запознали с хранителните стратегии за маса и за релеф, вече знаете общите принципи при двата типа хранене и предложените диети ще бъдат добър пример за това как да организирате храненето си. Ако сте начинаещ и не сте с високо ниво на мазнините, несъмнено трябва да се насочите към диетите за покачване на маса – не се колебайте, масата е първата ви цел (насочете се към диетите за изгаряне на мазнини само ако сте с повечко мазнинки). Когато напреднете, сами ще определяте периодите на качване на маса и топене на мазнини и съобразно с тях ще нагласяте диетата си.

Не се напрягайте да изпълнявате със 100-процентова точност изложените хранителни режими. Снабдяването с някои от продуктите, посочени в тях, може да се окаже трудно, а понякога и невъзможно. Причината е проста – авторите на повечето от диетите са професионални културисти, състезаващи се извън нашата страна и разполагащи с малко повече средства и възможности за избор, отколкото ние с вас. Още повече, че през зимата доста от храните (главно плодове и зеленчуци) са недостъпни на нашия пазар. Затова не се старайте да копирайте изцяло данните в диетите. Заменяйте труднодостъпните продукти с други, близки до тях по химичен състав (използвайте таблицата с химичния състав на храните). Освен това доста диети включват протеинови напитки. Тези от вас, които нямат желание или възможност да употребяват такива, могат да ги заместят с храни, имащи сходно действие, като нискомасленото мляко (може и разтворимо), соевото брашно (продава се в повечето магазини за диабетици) и др. И не забравяйте да правите всяка промяна в храненето си постепенно – не се хвърляйте изведнъж на диетата.

Ако ще качвате маса и по принцип ядете по-малко, отколкото е указано в хранителния режим, увеличавайте количеството постепенно, за 2-3 седмици. Ако пък ще изгаряте мазнини, също намаляйте постепенно храната. Не правете резки промени, тъй като рискувате да си навлечете хубаво разтройство.

И още нещо – не се увличайте прекалено много! Не се старайте всеки ден, в точния час, да поемете точно тази храна, която е предписана в диетата. Не мислете само за хранене – това “вманячване” рано или късно ще изнерви не само вас, но и околните. Не ставайте като компютър, който постоянно изпълнява една и съща програма. В противен случай един ден всичко ще ви дойде до гуша и ще захвърлите щангите и дъмбелите. Не оставяйте на бодибилдинга да ви направи нещастен, тренирайте здраво, но се и забавлявайте. Не пренебрегвайте работата, но винаги оставяйте време и за развлечения. Нали знаете – първо работата, а после – на всяка цена удоволствието!