ЗДРАВЕ, СТАТИИ

17 признака, че тялото ви е твърде киселинно и 9 начина бързо да го алкализирате

17 признака, че тялото ви е твърде киселинно

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

pH скала 1

Киселинността на организма може да предизвика изненадващ брой най-различни физически проблеми. Днес по-голямата част от населението в индустриалните държави страда от проблеми, причинени от средата вътре в организма.

Като цяло, стандартният начин на хранене днес се състои от кисели или киселинни елементи (протеини, зърнени храни, захари).
Алкални храни, като например зеленчуците, се ядат в много по-малки количества; тяхното алкално съдържание не е достатъчно, за да неутрализра излишните киселини. Стимулантите като тютюн, кафе, чай и алкохол също са изключително киселинни. Стресът и физическата активност (когато са недостатъчни или прекомерни), също причиняват киселинност.

Киселинните тела са болни тела. Когато тялото е киселинно, то създава нежелана среда, в която болестите, бактериите и гъбичките процъфтяват. Когато тялото е прекомерно киселинно, то извлича минерали от жизненоважните органи и от костите, за да неутрализира киселините и да се освобождава от тях. Заради това, минералните резерви на тялото от калций, натрий, калий и магнезий могат опасно да намалеят и да причинят увреждане, което да остане незабелязано с години, докато достигне нездравословни върхове, причиняващи ацидоза.

Повечето от нас консумираме образуващи киселини храни като млечни продукти, зърнени храни, меса и захар. Понеже тялото непрекъснато генерира киселинни шлаки от метаболизма, тези шлаки трябва да бъдат неутрализирани или изхвърляни по някакъв начин. За да неутрализираме постоянното генериране на киселинност, ние трябва да зареждаме тялото си с повече алкални храни.

pH скала 2

Вземете предвид проблемите със здравето, причинени от лека ацидоза (лош pH баланс):

 • Възпалени, чувствителни венци, кариеси
 • Имунна недостатъчност
 • Ишиас, лумбаго, схванат врат
 • Респираторни проблеми, недостиг на въздух, кашляне
 • Гъбичен свръхрастеж
 • Ниска енергия и хронична умора
 • Сърдечно-съдово увреждане, включително свиване на кръвоносните съдове и снижаване на кислорода в тялото
 • Проблеми със сърцето, аритмия, повишен пулс
 • Напълняване, затлъстяване и диабет
 • Инфекции на пикочния мехур и бъбреците
 • Ускорено увреждане от свободни радикали
 • Преждевременно стареене
 • Гадене, повръщане, диария
 • Остеопороза, слаби чупливи кости, фрактури на бедрената кост, шипове на костите
 • Главоболия, объркване, сънливост
 • Ставни болки, болезнени мускули и натрупване на млечна киселина
 • Алергии, акне

 Тялото ви показва ли признаци на киселинност? Разберете от изброените в този списък 30 симптома.

1. Липса на енергия, постоянна умора, загуба на физически тонус и психически импулс, усещане за тежест в крайниците, чувство за неспособност за справяне.
2. По-ниска температура на тялото; често ви е студено.
3. Склонност към инфекции.
4. Загуба на цел, радост и ентусиазъм.
5. Склонност към депресивни състояния.
6. Нервност, възбуда без причина, свръхактивност, чувствителност към висок шум, лесно стресиране.
7. Много бледо лице.
8. Главоболия.
9. Очите лесно сълзят.
10. Конюнктивит.
11. Възпаление на роговицата и клепачите.
12. Кисела слюнка.
13. Разклатени зъби.
14. Възпалени, чувствителни венци.
15. Язви на устата.
16. Напукване в ъгълчетата на устните.
17. Повтарящи се инфекции на гърлото и сливиците.
18. Зъбите са чувствителни към горещи, студени или кисели храни.
19. Зъбите имат склонността да се напукват или чупят.
20. Болки в нервите на зъбите.
21. Повишена стомашна киселина.
22. Оригване на киселини.
23. Гастрит.
24. Язви.
25. Ноктите са тънки и се цепят и чупят лесно.
26. Косата е загубила блясъка си, цъфти и пада.
27. Суха кожа.
28. Кожата е раздразнена на местата на най-силно потене на тялото.
29. Копривна треска.
30. Крампи и спазми в краката.

pH скала 3

Тялото не регулира ли само pH-то си?

Да, то може да го прави, но трябва да си плати за това. Нормалното pH за всичките тъкани и течности в тялото, освен в стомаха, е алкалното pH. С изключение на кръвта, всички телесни системи имат широк pH обхват, отчасти, за да могат да се променят, за да поддържат pH-то на кръвта, което трябва да се поддържа в много тесните граници от 7.35 до 7.45. Например, ако организмът стане твърде киселинен, кръвта ще извлича формиращи алкалност елементи от системата на храносмилателните ензими на тънките черва. Това създава съвсем не оптимална среда за добро храносмилане. Така че, макар че тялото може само да коригира pH-то си, то го прави за сметка на други системи в тялото, което може да доведе до допълнителни здравословни проблеми.

Започнете с това да знаете какво е pH-то ви

Измерването на pH-то на тялото е важно, защото то позволява на човек да получи цифрова представа за нивото на киселинност в тялото си. Оптималната стойност на pH-то е 7.36

Не можете да кажете дали храната е киселинна или алкална единствено по вкуса й

Например, много хора мислят, че лимоните са киселинни, и макар, че те са класирани като киселинен плод, те са всъщност формираща алкалност храна. По време на процеса на храносмилане, киселините се окисляват във водороден двуокис и вода, следователно те не правят средата в организма киселинна, а напротив, алкална.

Kалият, Натрият, Калцият, желязото и магнезият са най-важните алкализиращи минерали. Храните, които са с високо съдържание на тези минерали, се считат за формиращи алкалност храни. Повечето храни съдържат, както вкиселяващи, така и алкализиращи минерали в себе си. Ако киселинните минерали са в по-голяма концентрация, тогава тази храна се счита за киселинна и обратното.

pH скала 4

Тялото си има ограничения

Тялото е  ограничено, що се отнася до това колко от киселинния дисбаланс то може да компенсира. Ето защо приемът на храна играе особено важна роля в поддържането на баланса киселинност-алкалност. Много заболявания и общото неразположение са в резултат на опита на тялото да пребалансира вътрешната си среда.

Общо казано, ако храната включва твърде много формиращи киселинност храни като големи количества месо, зърнени храни, млечни продукти, захари, тялото става по-киселинно. Ако ядете твърде много водещи до алкалност храни като зеленчуци, плодове, морски водорасли, тялото може да стане твърде алкално. Ключът е в баланса.

Как реагира тялото ви на определени храни?

Важно е да осъзнаем, че начинът, по който тялото реагира на различните храни, зависи от доминантния му органически тип. Ако доминантният ви тип е оксидативен, тогава плодовете и зеленчуците преместват тялото към по-киселинната страна, докато протеините карат тялото да е по-алкално. Ако обаче във вас е по-доминантна автономната нервна система, тогава протеините са причината тялото ви да става по-киселинно, а плодовете и зеленчуците, променят средата в тялото ви към по-алкална.

Как да подобрите алкалността на тялото си:

1. Редовно измервайте pH-то си
2. Пийте много вода (алкална вода, когато е възможно)
3. Премахнете вкиселяващите храни от диетата си
4. Заменете традиционния обяд с голяма зелена салата
5. Използвайте листа от маруля и листа швейцарско зеле колард вместо хляб в правенето на сандвичи от типа на дюнера
6. Опитвайте се да не ядете готови храни
7. Елиминирайте газираните напитки, захарта и кафето. Заменете ги с билков чай, билково кафе и зелени напитки.
8. Заменете пресните млека с мляко от кокос или бадеми
9. Добавете зелени сокове или смутита към храната си

Важно е какво ядете

Подобряването на pH нивата може да изисква малко повече мисъл, но ще оцените ползите от усилията си когато започнете да се чувствате по-енергични и жизнени и когато цялостното ви здраве се подобри.

Сигурното е, че онова което ядете, има пряко въздействие върху цялостното ви здраве. Основателката на прочутия институт Hippocrates Health Institute Ан Уигмор съвсем в реда на нещата перифразира Хипократ така, „Храната, която ядете, може или да е най-безопасната и мощна форма на лекарство или най-бавно действащата отрова”.

Таблица на оксидиращите и алкализиращите храни
https://izgorimazninite.bg/blog/tablica-na-oksidirashtite-i-alkalizirashtite-hrani/