ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, СТАТИИ, ФЕТБЪРНЪРИ

10 продукта, от които напълняваме неусетно

10 ПРОДУКТА, ОТ КОИТО НАПЪЛНЯВАМЕ НЕУСЕТНО

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Кантарът показва излишни килограми, които сме качили, без да разберем. Откъде са се взели?

„Нищо не ям, а пълнея“ – това е илюзията на много от работещите хора. Причината е, че те постоянно бързат за някъде и често похапват на крак.

Чашка кафе тук, шоколадов десерт там, корнфлейкс или други зърнени закуски сутрин, нещо с извара за вечеря… Кантарът обаче показва излишни килограми, които сме качили, без да разберем. Откъде са се взели?

Основният проблем е в излишната захар, скрита в много продукти. Сладкото бяло вещество е важно за нашия организъм, но прекаляването с нея се отразява пагубно върху нашето здраве.

По данни на Американската сърдечна асоциация излишъкът от захар доставя празни калории, което води към разрушаване на зъбите, затлъстяване и в дългосрочен план – до инсулт.

Според СЗО дневната норма на захар за човек с нормално тегло е около 25 гр. (до 6 чаени лъжички) на ден. А често пъти съдържанието на захар в нашия порцион превишава тази норма 2-3 пъти.

Повечето хора си дават сметка за тази „сладка опасност“ и по тази причина слагат по-малко захар в чая и кафето, отказват се от сладките и конфитюрите със закуската. Обаче често изпускаме от полезрението си много продукти, в които съдържанието на захар не е така очевидно. Ето малко повече информация:

1. Зърнени закуски и корнфлейкс

Хапвайте корнфлейкс, за да отслабвате, твърдят стройни младежи от рекламни клипове. Мнозинството сляпо им вярва и всяка сутрин закусват мляко с корнфлейкс. Полезни ли са те за нашата фигура? Стандартна порция конфлейкс, равна примерно на половин чаша, съдържа 37 грама захар, което само по себе си вече е над дневната норма.

2. Шоколадови десерти

Шодоладовите десерти са най-простият и бърз начин за закуска, когато нямаме време, а сме гладни. Днес десертче, утре десертче, а след седмица вече любимите дънки са тесни. Въглехидратите, които получаваме от шоколадови десертчета, реално са само захар.

3. Кисели млекца и десертчета с извара

Диетолозите препоръчват често да хапваме кисели млека и извара. Само дето думите им се отнасят за натурални продукти – без каквито и да е допълнителни подсладители и ароматизатори. Изобщо не става дума за закупените в магазина сладки, кисели млека и млечни коктейли. Например 290-грамова бутилка с мляко за пиене с вкус на плодове или какао съдържа цялата дневна доза захар, а 130-грамовата опаковка с плодова извара – 3,5 лъжички.

4. Газирани напитки

Обичаме тези напитки – те са сладки, утоляват жаждата и притъпяват чувството за глад. И единият, и другият ефект са краткотрайни. След 10-15 минути отново изпитваме желание да пием и да ядем. Така незабележимо в нашия организъм постъпват излишни калории, които след това се лепят на талията. Тези калории идват от захарта. Дори малка кутийка с газирана напитка от 0,33 л съдържа 7-8 чаени лъжички захар.

5. Захарни дражета

Какво може да се случи от малко пакетче захарни дражета, си казваме на касата, грабвайки спонтанно в последния момент една опаковка. Грешка! В 100 гр. от тези дражета се съдържат 472 ккал. Що се отнася до захарта, то в пакетче от 45 гр. се съдържат почти 6 чаени лъжички.

6. Течен шоколад

Много хора изяждат на закуска по две филийки, намазани с течен шоколад. Какво всъщност ядат? Да погледнем етикета: захар, палмово масло, орехи, какао, сухо мляко, лецитин, ванилин и суха млечна суроватка. Течният шоколад е много калоричен, защото 70% от него са мазнини и захар. 2 лъжички от него съдържат 200 ккал и 21 гр. захар.

7. Разтворимо кафе с добавена захар

Когато нямаме време даже за истинска чаша кафе, прибягваме до пакетчета с бързоразтворимата напитка. В него обаче няма практическа никаква полза за организма. Стандартното пакетче от 20 гр. разтворимо кафе със сметана и захар съдържа примерно 70 ккал и 10 гр. захар. Струва ли си?

8. Кетчуп

Кетчупът, който се прави от домати, също има захар. В 100 грама от този сос се съдържат 20-30 гр. захар. Разбира се, че никой не яде цели опаковки от кетчупа, но трябва да се замислим за неговата редовна употреба. Доста излишни мазнини могат да се натрупат при редовното му ползване.

9. Сокове в кутия

Всички казват, че соковете са вкусни и полезни. Но това твърдение не се отнася напълно за соковете и нектарите от кутия, тъй като в тях има високо съдържание на захар. В 350 гр. гроздов сок се съдържа около 58 гр. захар, в ябълковия – 39 гр., а в черешовия – 37 гр.

10. Енергийни напитки

Какво да се прави, ако ни се спи, а имаме още много работа за вършене? Много хора биха ни посъветвали да се ободрим с кутийка енергийна напитка. Тя може действително за известно време да повиши нашата работоспособност, но не трябва да се прекалява. Иначе може да доведе до значително повишаване на артериалното налягане и нивото на кръвната захар. И пак опираме до захарта. В една кутийка енергийна напитка се съдържат цели 27 гр. захар, а това означава, че честата употреба крие риск от бързо натрупване на излишно тегло.